Datele 3-30-300 pentru București sunt online
Această soluție pentru vizualizarea calității vieții din spațiile în care locuim în București a fost generată pe baza colaborării dintre echipa RPR Birou de studii contemporane și arh. urb. Mircea Munteanu din cadrul Metapolis, pornind de la informațiile furnizate cu extrem de multă generozitate de International Climate and Environmental Research Foundation [i-CERF].
Mulțumiri speciale merg către Dirk Voets, expert din cadrul Cobra, care a făcut posibilă această revoluție referitoare la modul în care ”vedem” cât de verde este de fapt Bucureștiul.
Pentru a vă putea face o idee referitoare la generozitatea i-CERF menționez faptul că datele 3-30-300 pentru București valorează 8700 euro (asta fără a pune la socoteală timpul de lucru pentru prelucrarea datelor și pregătărea lor pentru adăugarea în cadrul acestui site web).
- pentru Brașov … 4800 euro
- pentru Timișoara … 5300 euro
- pentru Constanța … 5200 euro
- pentru Bistrița … 3800 euro
- pentru Buzău … 4100 euro
Uitându-mă la aceste sume mi-am dat seama că (până se trezește Ministerul Mediului):
… pentru primăriile din România aceste sume ar fi o nimica toată
… dar și că astfel de sume pot fi acoperite relativ ușor de ONGuri sau grupuri civice prin intermediul unor sponsorizări sau a unor colecte pentru donații private.
Nah! Ce vreau sa zic este ca suntem la un pas de a nu mai fi afectați de praful pe care ni-l aruncă în ochi diverși prin campaniile electorale.
Iar, pentru cei care nu știu deja, regula 3-30-300 presupune generarea unui cadru de viață de calitate prin:
- 3 arbori:
Fiecare persoană ar trebui să poată vedea cel puțin 3 arbori atunci când se uită pe fereastră acasă, la servici sau la școală. Arborii ne ajută să respirăm aer curat și ne fac să ne simțim mai bine. - 30% suprafață umbrită:
Este bine ca orice zonă a unui oraș să fie umbrită în proporție de minim 30% prin umbra arborilor maturi pentru a asigura un microclimat adecvat și pentru a crește atfel calitatea mediului urban și pentru a genera un cadru de viață sănătos și plăcut. - 300 de metri până la cel mai apropiat parc:
Orice locuitor ar trebui să aibă un parc sau un spațiu verde entru destinere și agrement la mai puțin de 300 de metri de casă. Asta înseamnă să poți ajunge acolo mergând pe jos în 5-10 minute, ca socializezi, să te joci, să faci sport sau să te relaxezi.
Cred ca mai este important de menționat aici și faptul că elaborarea unei strategii pentru dezvoltarea rețelei de spații verzi din mediul urban este obligatorie prin legea spațiilor verzi încă din 2007 pentru TOATE orașele mari din România. Adică, în prezent, la noi în țară, există 103 primării care nu își fac treaba de mai bine de 17 ani atunci când vine vorba de asigurarea calității vieții noastre cotidiene.
Însă, până se organizează aceste administrații publice ca să respecte legea, vă puteți delecta cu datele 3-30-300 din București din harat de mai jos. Și puteți să aflați care este scorul de calitate pentru fiecare clădire din capitală (vizualizează datele în harta de mai jos sau butonul 3-300-300 din meniul acestui site).
Atenție! Harta de mai jos nu oferă soluții ci furnizează date de bază pentru a fundamenta intervențiile, proiectele și politicile viitoare referitoare la dezvoltarea rețelei de spații verzi din mediul urban.