Cum să faci bani din întreținerea arborilor: metoda rapidă și neprofesională
A venit primăvara!
Curând vine căldura, iar asta m-a făcut să mă gândesc la vacanță. Însă pentru vacanță ai nevoie de bani. Și oare cum ai putea să faci bani mulți și repede dacă te pricepi la peisagistică și la arbori?
Pe net circulă o mulțime de metode rapide de făcut bani. Însă e drept că eu nu am întâlnit până acum nici măcar o metodă care să se potrivească cu aria mea de expertiză peisagistico-arboriculturală.
Astfel, mi-a venit ideea să fac eu un îndrumar pentru o soluție rapidă de a face bani din întreținerea arborilor. Și să pun acest îndrumar pe net pentru că, cine știe?! poate mai are nevoie și altcineva de ghidaj în această privință.
Pentru început vreau să fac precizarea că cele de mai jos descriu ce aș face eu personal pentru a obține mulți bani rapid (dar total neprofesional!) din întreținerea arborilor.
Și mai vreau să adaug faptul că orice asemănare cu întâmplări, acțiuni, termeni, instituții, firme sau personaje reale este pur și simplu întâmplătoare. O coincidență cum rar s-a mai văzut.
Metoda la care m-am gândit eu este compusă din 6 etape, iar lucrurile trebuie făcute după cum urmează:
1.
Inventează un termen ”de specialitate” cu privire la întreținerea arborilor din mediul urban (este de preferat ca termenul să fie cât mai ambiguu cu putință)
1.1 Încearcă să găsești un termen care să dea bine la publicul larg. Ceva care să te ducă cu gândul la curățenie sau la frumusețe. Sau la ambele. Un exemplu în acest sens este cuvântul ”dichisire”. La fel de bine ai putea să folosești și termenul ”toaletare”. Dar hai să rămânem la ”dichisire”.
1.2 Este esențial să te asiguri că acest termen nu are nici o legătură și nici nu se aseamănă cu un alt termen din limbajul de specialitate utilizat în arboricultură, silvicultură, horticultură sau peisagistică.
1.3 De acum înainte vei folosi doar acest termen pentru a face referire la tăieri realizate în coroana unui arbore.
1.4 Dacă ai auzit vreodată de tăieri de formare, de tăieri de întreținere, de tăieri de regenerare, de tăieri de elagare a coroanei și alte asemenea – UITĂ!!! De acum înainte trebuie să te concentrezi pe acest nou termen inventat de tine și care nu are nici o legătură cu practica profesională.
2.
Inserează termenul inventat de tine într-un act normativ (de preferat într-o hotărâre a primăriei capitalei)
2.1 Termenul inventat de tine trebuie neapărat să fie introdus într-un act normativ. Altfel el nu va produce efecte, iar tu nu vei putea face bani mulți rapid.
2.2 Este bine să introduci termenul inventat de tine într-o hotărâre a primăriei capitalei cu privire la gestionarea arborilor. Acest aspect este importat din două motive:
a) dacă încerci să introduci termenul într-o lege națională o să pierzi mult prea mult timp cu procesul legislativ complicat prin care trebuie să îl străbată în Parlament României (și oricum în România legile nu prea sunt respectate);
b) dacă Bucureștiul adoptă termenul inventat de tine, treptat acesta va fi preluat negreșit de multe alte primării din țară (cu puțin noroc chiar de toate).
3.
După ce termenul creat de tine produce o nevoie, oferă-te să te ocupi pe foarte mulți bani de întreținerea arborilor (nu contează în ce constă această întreținere pentru că termenul inventat de tine este destul de ambiguu încât să fie acoperitor pentru orice)
3.1 După ce termenul inventat de tine este introdus într-o hotărâre a primăriei capitalei, așteaptă puțin pentru ca el să producă efecte. De exemplu: hotărârea spune că ”arborii trebuie să fie dichisiți”, prin urmare efectul va fi acela că primăria va căuta mijloace pentru a ”dichisi” arborii.
3.2 Atunci când primăria începe să caute pe cineva care ar putea să se ocupe de ”dichisirea” arborilor oferă-te să îți asumi tu această responsabilitate. Desigur, această sarcină fiind foarte importantă trebuie plătită cu foarte mulți bani.
3.3 Este esențial să te asiguri că absolut niciodată nu se va face o descriere tehnică a intervenției pe care o presupune termenul inventat de tine. Atât timp cât nimeni nu știe ce presupune ”dichisirea arborilor” poți să ceri câți bani vrei tu. De asemena, poți să faci ce vrei tu cu arborii care trebuie ”dichisiți”. Poți să iei bani doar pentru a te uita la ei. Sau poți să iei bani pentru a atinge arborii cu o pană de gâscă. Sau poți să iei bani pentru a-i vopsi cu acuarele. Sau poți să îi desfigurezi. Totul depinde de tine. Tu ai fost însărcinat de primărie să te ocupi de o ”chestie” care nu are nici o descriere. Cum nu există nici o descriere a procedurii nici nu se poate verifica dacă tu ai pregătirea profesională pentru a te ocupa de realizarea respectivei proceduri. Așadar poți să faci ce vrei! Limita este cerul. Însă faci ce vrei pe banii primăriei, desigur!
4.
Asigură-te de faptul că intervențiile făcute asupra arborilor le provoacă sigur moartea în următorii ani (atenție!!! această etapă este esențială!!! în lipsa ei nu vei putea face foarte mulți bani cu această metodă)
4.1 Indiferent ce decizi să faci sub ”umbrela” termenului inventat de tine este esențial ca intervenția respectivă să ducă la moartea arborilor. Nu imediat! Ideal ar fi să treacă între 3 până la 5 ani. Majoritatea speciilor permit asta.
4.2 La speciile de arbori care sunt mai rezistente poți să ai noroc și să faci chiar 2-3 intervenții de ”dichisire” până ce arborii vor muri. Ceea ce înseamnă că poți lua de 2-3 ori bani pe aceeași acțiune de mutilare.
4.3 Extrem de important: nu interveni decât asupra arborilor sănătoși și stabili!!! Arborii cu probleme sunt periculoși și instabili. Nu are sens să te pui în pericol. Tot banii aia îi iei de la primărie. În plus, păstrarea arborilor cu probleme în spațiul public îți poate aduce alte avantaje pe viitor (vezi punctul 5).
4.4 Nu te chinui cu specii care au lemnul tare sau care îți dau bătăi de cap (de exemplu pentru că au spini). Concentrează-te pe arborii ușor de ucis. Tot banii ăia îi iei de la primărie.
4.5 Este esențial să te asiguri că nu există nici un sistem de monitorizare – de tip Registru Verde – care să îți încurce activitatea. Atâta timp cât dimensiunile arborilor nu sunt înregistrate într-o bază de date este imposibil să se stabilească volumul de lemn pe care l-ai tăiat și numărul de arbori la care ai intervenit. Poți să spui că ai ”dichisit” 1000 de arbori și tu să ”dichisești” în fapt doar 100. Bani vei lua, desigur, de la primărie pentru numărul declarat de tine. De asemenea, deoarece nu există sistem de monitorizare, poți să declari că din ”dichisirea” celor 1000 de arbori ai scos doar o roabă de lemne. Oricum nimeni nu știe în ce constă ”dichisirea”. Ai grijă să predai roaba de lemne declarată către beneficiar, respectiv către primărie.
4.6 Lemnul tăiat din arborii din mediul urban nu este este un lemn de calitate. Acești arbori suferă foarte multe agresiuni și în nici un caz lemnul lor nu are calitatea exemplarelor crescute în pădure. Așadar lemnul acestor arbori nu poate să fie folosit pentru făcut mobilă. Însă acest lemn este numai bun pentru foc. Vezi dacă te ajută cu ceva această informație. Eventual poate îți vin idei cu privire la modul în care ai putea face și mai mulți bani de pe urma ”dichisirii arborilor”. Asta dacă s-ar întâmpla să scoți din ”dichisire” mai mult de o roabă de lemne (pe care am stabilit deja că o predai la primărie). Dar nu se întâmplă. Din ”dichisirea” a 1000 de arbori nu iese mai mult de o roabă de lemne. Nu-i așa?
5.
Când arborii ”îngrijiți” de tine au murit și încep să producă pagube transformă-te într-un cavaler salvator (atenție!!! doar dacă ești plătit foarte bine de primărie)
5.1 Trebuie să folosești foarte eficient momentele de panică provocate de arborii omorâți de tine care încep să cadă pe oameni, pe clădiri sau pe mașini. Oferă din nou, obsesiv, ca singură soluție salvatoare ”dichisirea”! ATENȚIE!!! Nu interveni asupra arborilor cu probleme! Amintește-ți că arborii cu probleme sunt periculoși. Așadar, ”dichisește” numai arbori sănătoși. Lasă arborii cu probleme să creeze în continuare panică!!! Panica este esențială pentru a putea genera mulți bani cu această metodă.
5.2 În perioadele cu furtuni trebuie să fii pregătit să iei foarte mulți bani de la primărie pentru a rezolva problemele create de arborii bolnavi sau uscați. ATENȚIE!!! Trebuie să fii pregătit să iei bani nu și să rezolvi problemele. Trebuie să faci o distincție foarte clară între aceste două aspecte. Rezolvând problemele riști să întrerupi această plată repetitivă din partea primăriei.
5.3 În perioada de iarnă, prevederile de la punctul 5.2 se aplică și în cazul problemelor create de arborii bolnavi sau uscați care se frâng sub greutatea zăpezii.
5.4 Dacă îți faci treaba cum trebuie primăria și locuitorii se vor ruga de tine să iei și mai mulți bani pentru a rezolva situația care produce panică. Continuă să ”dichisești” numai arbori sănătoși. Lasă arborii cu probleme să creeze în continuare panică. Atâta timp cât nu există un sistem de monitorizare de tip Registru Verde nici primăria nici locuitorii nu își vor da seama că nu ai ridicat un deget pentru a îndepărta arborii care generează toate aceste probleme.
5.5 Este ok să te ocupi de arborii cu probleme doar după ce aceștia au căzut la pământ. Fă-i bucăți. Ai grijă să predai roaba de lemne rezultată către beneficiar, respectiv către primărie.
5.6 Nu pierde ocazia de a poza în erou la fiecare furtună, la fiecare ninsoare sau la fiecare ploaie de gheață. În cazul în care vrei să faci și mai mulți bani prin această metodă este esențial ca lumea să te perceapă ca pe un salvator suprem. Este extrem de irelevant faptul că tu apari doar după ce pagubele s-au produs.
6.
După ce arborii ”dichisiți” de tine au murit și au fost îngropați (sau arși, după caz), transformă-te într-un cavaler pe cal verde (dap! mai poți face încă mulți bani și după ce arborii îngrijiți de tine au dispărut complet din peisaj)
6.1 Locul lăsat gol de arborii ”dichisiți” de tine cu atâta migală trebuie ocupat cu ceva. Dacă ești deștept te pregătești din timp și oferi o soluție și pentru asta. Cel mai probabil soluția propusă de tine va fi acceptată cu mare drag de primărie care a prins deja multă încredere în tine. Doar te-ai ocupat așa de bine până acum de ”dichisirea” arborilor, nu?!
6.2 Soluția la mintea cocoșului este aceea de a planta noi arbori. Însă ai foarte mare grijă! Să nu pomenești nimic despre faptul că există standarde internaționale pentru toate tipurile de arbori pe care le poate produce și vinde un furnizor de plante. Doar așa o să reușești să fii plătit pentru un arbore de 1 an, care are numai 50 de centimetri înălțime, la fel de mult ca pentru un arbore de 4-5 metri înălțime care a fost îngrijit cam 10-12 ani în pepinieră. Primăria o să scrie pe comandă făcută către tine că vrea să îi furnizezi ”100 de arbori din specia x”. Contează că tu iei plante cu standard minim pe care plătești 50 de bani și le vinzi apoi primăriei pentru câteva sute de euro – preț care în fapt s-ar preta mai degrabă pentru standard superior-extra? Nu contează atâta timp cât numărul de bucăți este cel comandat de primărie.
6.3 Cu puțin noroc poți să iei bani de la primărie și pentru plantare nu numai pentru furnizarea plantelor. ATENȚIE!!! Nu uita să iei bani cât pentru plantarea unor standarde superioare. Indiferent de standardul real al plantelor pe care le-ai furnizat. Primăria nu are idee ce-i cu standardele acestea și nu are nici un sens să te apuci să explici tu. Mai ales că ești atât de ocupat cu ”dichisirea” arborilor existenți și cu plantarea celor noi. Cine are timp să se împiedice de detalii precum faptul că plantarea unei nuiele nu este echivalentă cu plantarea unui arbore de 4-5 metri înălțime?
6.3 Este esențial să nu uiți faptul că arborii cu standarde inferioare nu au nici o șansă de supraviețuire în mediul urban. Numai furnizând arbori cu standarde inferioare te poți asigura că plantele vor muri la scurt timp după plantare. Iar primăria va fi nevoită să îți comande din nou arbori. Iar tu vei ajuta cu mare bucurie. Bineînțeles pe bani.
6.4 La fel de important este să îți amintești că există câteva specii recunoscute la nivel internațional pentru problemele pe care le au atunci când sunt plantate în mediul urban. De exemplul teiul suferă foarte mult și chiar moare din cauza sărurilor utilizate iarna pentru îndepărtarea zăpezii. Dacă ai grijă să plantezi tei în aliniamentele stradale, moartea lor este asigurată. Și primăria va fi nevoită să îți comande din nou arbori. Iar tu vei ajuta cu mare bucurie. Bineînțeles pe bani.
6.5 De asemenea, este important să îți amintești faptul că există câteva specii recunoscute la nivel internațional pentru problemele pe care le generează pentru locuitori. De exemplu, platanul găzduiește tigrul platanului. Tigrul platanului este în fapt o căpușă cu aripi. Cu cât mai mulți platani cu atât mai multe căpușe cu aripi. Asta te poate ajuta să dezvolți pe viitor un nou serviciu pentru primărie: dezinsecție periodică. Este adevărat că la nivel internațional nu s-a descoperit încă nici un tratament eficient pentru îndepărtarea tigrului platanului. Este la fel de adevărat că problema cu acest parazit este foarte acută mai ales că între timp a început să ia cu asalt și alte specii de arbori precum frasinul sau stejarul, înmulțindu-se și mai mult. Dar nu este treaba ta să explici astfel de lucruri primăriei. Primăria dacă are o problemă în acest sens îți poate solicita ajutorul. Iar tu vei ajuta cu mare bucurie. Pe bani, desigur.
6.6 Este absolut inutil să îngrijești arborii nou plantați. Numai lăsându-i de izbeliște te poți asigura că ei mor. Fie pentru că nu sunt udați atunci când trebuie. Fie pentru că sunt călcați de mașini deoarece nu sunt protejați în mod corespunzător. Fie pentru că le este ruptă coroana deoarece arhitectura precară a acesteia favorizează așezarea unei cantități foarte mari de zăpadă. Mă rog, există o mulțime de motive care pot duce la moartea lor. Important este să nu îi îngrijești. După ce vor muri, primăria va fi nevoită să îți comande din nou arbori. Iar tu vei ajuta cu mare bucurie. Bineînțeles pe bani.
Pentru ca lucrurile să funcționeze perfect, trebuie să faci neapărat următoarele:
a) Urmează cu strictețe pașii de mai sus!
b) Să nu faci discriminare între primării. Cele de mai sus se aplică în orice colț al țării deoarece arborii funcționează la fel.
c) Ignoră pe oricine se găsește să întrebe în ce carte găsește descrierea tehnică a ”dichiselii”.
d) Ignoră orice discuție cu privire la standardele arborilor. Dacă nu vorbești despre ele atunci ele nu există.
e) În cazul în care cineva se plânge că ”dichiseala” duce la moartea arborilor poți să spui sus și tare că persoana respectivă nu se pricepe. Dacă persoana respectivă este femeie poți să îi sugerezi (mai mult sau mai puțin voalat) să se întoarcă la cratiță. De asemenea, fă o aluzie cum că poți să oferi imagini care să dovedească ce benefică este ”dichiseala” și cum arborii ”îngrijiți” de tine se simt ca la SPA. Încheie discuția brusc. Nu de alta, dar nu ai de unde să furnizezi astfel de imagini.
f) Denigrează cu orice ocazie practică profesională din alte țări. Francezii, germanii, englezii, americanii – sunt toți niște fraieri! Se știe că orașele lor nu prea au arbori. Practic este binecunoscut faptul că Parisul, Berlinul și Londra sunt pline numai de pavaje și de clădiri. Un arbore nu vezi acolo! Practic românii care se duc în aceste orașe vor doar să mai ia o pauză de la mulțimea de arbori din spațiul urban din România. Nah! Cât poți să suporți să trăiești într-o pădure?!
Eu personal cam asta aș face dacă aș vrea să obțin repede mulți bani din întreținerea arborilor – întreținere făcută într-un mod cât mai neprofesional cu putința.
De asemenea, repet faptul că orice asemănare cu întâmplări, acțiuni, termeni, instituții, firme sau personaje reale este pur și simplu întâmplătoare. O coincidență de-a dreptul incredibilă și teribil de surprinzătoare.
Partea simpatică este că poți să faci cel puțin la fel de mulți bani de pe urma arborilor (și poate chiar mai repede!) dacă ai idee cum să îi gestionezi corect. Diferența este că la final tu te alegi cu banii, iar comunitatea locală cu arbori frumoși, sănătoși și stabili. Mă rog, asta doar dacă înțelegi cum funcționează arborii.
O primăvară minunată!!!
5 Comments
Diana, based upon my arboriculture experience in Romania almost 10 years ago, a time when the destruction of trees was far more common than the protection of them, I must applaud you for this blog (!)
The sarcasm that your words are dripping with so very clearly describes my observations when I was there. Back then no one challenged the sacred cows you are attacking, so well done, I applaud you.
p.s. I received your email, and will answer soon.
Thank you for your kind words! Hopefully we can work together in the near future to bring a great change faster 🙂
Minunat articol. Ne dorim asemenea oameni profesioniști și cu suflet, pregătiți și dornici sa se implice activ în acțiuni de aplicare a standardelor în materie de arboricultura, peisagistica, plantare, îngrijire copaci și spatii verzi. Felicitări și va dorim succes!
Diana! De ce ești singura sau printre puținele persoane care sesizează această cruzime fără sens la plămânii verzi ai Bucureștiului? Oare neuronul nu îi ajută să realizeze că și ei, rudele lor, respiră același aer infect și poluat? Mi-ar plăcea să văd mai mulți ca tine, ca noi! Sper să se schimbe ceva!
Nu am idee … să sperăm că lucrurile se vor schimba …