Back

Peisagistica la 20 de ani – episodul #1 … Iulia Dobrovie, promoția 2010

În octombrie 2018, școala de peisagistică pe care am absolvit-o eu a aniversat 20 de ani de la înființare.

Pe numele ei complet Specializarea Peisagistică a Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMVB), aceasta este în fapt primul program de învățământ superior de profil dezvoltat în România.

La o așa ocazie normal că ne-am întâlnit cu mic cu mare pentru a ne bucura împreună de eveniment.

poză de grup peisagistica la 20 de ani

Pentru mine, acesta a fost un prilej minunat ca să-mi revăd foștii profesori și colegi de facultate. De asemenea, am reîntâlnit cu această ocazie o parte dintre foștii mei studenți precum și alți absolvenți din toate generațiile care au ieșit de pe băncile acestei școli din 2003 și până acum. Mi s-a părut simpatic faptul că am avut alături de noi și studenți care urmează în prezent Specializarea Peisagistică a USAMVB.

Pe lângă discursurile de deschidere și discuțiile din pauzele de cafea și de prânz, un lucru extraordinar care s-a întâmplat la aceasta aniversare este faptul că absolvenți din 12 promoții (din totalul de 16 care au finalizat până în prezent această specializare) și-au prezentat activitatea și au împărățit din experiența acumulată în mediul profesional de la ieșirea din facultate și până în prezent.

Atmosfera a fost superbă! Și cred că asta se vede foarte bine în imaginile de mai jos realizate de Mihai Răitaru, care este și el absolvent al acestei școli.

Iar faptul că am putut să văd ce schimbări a generat existența acestei școli – în România, dar și în alte țări – a fost extrem de emoționant. În lumea în care trăiesc eu, lume în care administrația publică crede că peisagistică se rezumă la a strânge frunzele din parcuri în saci de plastic pentru a le arunca la gunoi, această întâlnire a fost pentru mine precum o imensă gură de aer proaspăt.

Acum mă bucur că mi-a venit ideea de a filma prezentările. Este foarte adevărat că videoclipurile rezultate nu au cea mai grozavă calitate însă imortalizează acest moment din viața Peisagisticii USAMVB.  De asemenea, mă gândesc că pe viitor ele pot inspira alți specialiști sau studenți și, chiar mai mult, pot oferi argumente celor care se întreabă la un moment dat dacă este o idee bună sau nu să o apuce pe acest drum profesional.

Așadar, în perioada următoare îmi propun să pun online, rând pe rând, toate videoclipurile realizate la aniversarea a 20 de ani de învățământ de peisagistică în cadrul USAMVB.

Încep acum cu prezentarea făcută de Iulia Dobrovie – promoția 2010, care ne-a încântat cu lucrurile minunate pe care le face în prezent în Elveția, la Zurich.

Urmează curând un alt episod 😀

Vizionare plăcută!

ro_RO