Piața sau Parcul Regele Mihai I de România???
Deja ne-am săturat toți de felul în care mulți politicieni români se cocoață pe diverse valuri de emoție. Însă campioană în această privință trebuie să recunoaștem că este de departe primăreasa roz de la București. Da! Mă refer la primăreasa aia care nu s-a putut abține mai mult de două-trei ore de la trecerea în neființă a Regelui Mihai I de România fără a debita o enormitate scornită doar din populism: faptul că va propune Consiliului General ca Piața Victoriei să poarte numele Regelui Mihai.
Ai putea crede că atunci când a făcut această declarație primăreasa a avut în gând numai și numai cinstirea memoriei Regelui. Desigur, ai putea crede asta dacă ai avea mai puțin de un neuron. Sau dacă nu ai ști că aproximativ 500 de metri mai la nord de Piața Victoriei se află deja Piațeta Regelui Mihai inaugurată pe 25 octombrie 2012. (vezi harta de mai jos). Altfel e puțin probabil să te îmbrobodească această fumigenă lansată de pe catafalcul ultimului Rege al României de doamna primăreasă strict cu scopul de a mai băga puțin capul în poză cum se mai spune acum în popor.
Din prea multă uimire pentru graba cu care s-a arătat atât de cunoscătoare și de prețuitoare a Majestății Sale Regele Mihai I de România și a tot ce a însemnat acesta pentru soarta românilor pe mine m-a izbit o întrebare: de ce primăreasa roz consideră că numele Regelui trebuie dat unui câmp de asfalt și nu unui parc al orașului?
Eu nu prea înțeleg acest raționament …
Nu înțeleg în primul rând pentru că Piața Victoriei este în fapt jumătate parcare oficială și jumătate un maidan asfaltat în care mașinile stau blocate în trafic. Așadar aici, într-o mare de fum de eșapament și în zgomot de motoare și claxoane, nu prea e loc de solemnitate și reverență față de o mare personalitate din istoria României. E adevărat că, de la selfie-ul pe care câteva sute de mii de români și l-au făcut împreună în februarie 2017, Piața Victorie are o imagine mult mai pozitivă în mentalul colectiv, dar ea rămâne în continuare un câmp de asfalt. Proteste se întâmplă aici doar pentru câteva ore în câteva zile din an. Atât!!! În tot restul anului Piața Victoriei este anostă, gri și – în funcție de sezon – prăfuită sau mocirlită.
În al doilea rând, apropo de solemnitate și reverență nu prea poți să nu ai o fractură mentală dacă te gândești cum ar arăta de exemplu în Piața Victoriei o statuie a Regelui Mihai făcută din bronz. O statuie în genul celei a Generalului Charles de Gaulle de la intrarea în Herăstrău. Unde ar putea fi poziționată statuia? Față în față cu girafa de la Muzeul Antipa? În buricul pieței cu fața către clădirea Guvernului României ca orice protestatar de rând? Sau uitându-se în zare spre sud, către traficul de pe Calea Victoriei? Și cum ar arăta această statuie între munții de zăpadă jegoasă pe care Primăria Municipiului București îi strânge în această piață iarna de iarnă?
Deja gestul primăresei cu privire la farul călăuzitor și reperul moral pentru generațiile ce vor urma capătă altă dimensiune, nu? Una de-a dreptul patetică. În comparație cu acest demers Piațeta Regelui (vezi imaginea de mai jos) va putea fi dată ca exemplu de punere în evidență a unei personalități istorice remarcabile.
În al treilea rând, Regele Mihai s-a arătat întotdeauna apropiat de supușii săi, respectiv de noi – românii. Sau cel puțin aceasta este impresia mea cu privire la modul în care s-a promovat Casa Regală de România. Păi și atunci? Cum ar arăta o statuie a Majestății Sale în mijlocul mașinilor din Piața Victoriei? Dar cum ar arăta aceeași statuie în mijlocul oamenilor aflați într-un parc? Să zicem de exemplu în spațiul verde din Piața Unirii.
Nu! Nu vorbesc aici despre maidanul verde de acum ci de acel potential parc urban emblematic pentru București, respectiv:
… Parcul pentru a cărui soluție de amenajare Primăria Municipiului București a organizat un mare concurs internațional cu un juriu la fel de internațional format din personalități din domeniul peisagisticii și al urbanismului (măcar pentru a exista garanția că acest concurs nu generează ceva la fel de penibil precum cel intitulat ”Cea mai frumoasă fațadă”)
… Parcul ce are puterea de a repara într-o oarecare măsură o traumă imensă prin care a trecut orașul acesta în perioada comunistă, transformând astfel un spațiu incoerent rezultat prin ciuntirea țesutului urban într-o adevărată oază verde
… Parcul acela care ține cont de faptul că Bucureștiul este poziționat într-o zonă geografică în care temperaturile ajung la 35 sau 40 de grade vara și la -20 iarna
… Parcul din mijlocul Bucureștiului care se adresează tuturor locuitorilor deopotrivă, indiferent de abilitățile ori dizabilitățile acestora sau de categoria socială ori grupa de vârstă din care fac parte sau de momentul din zi sau din an când vor să utilizeze acest spațiu verde
… Parcul acela ca o inimă verde a orașului, așezat lângă kilometrul zero al unei capitale europene, în care poți face poze pe care să le pui ca exemplu în dicționar lângă sintagme precum design urban, biodiversitate urbană sau alte asemenea concepte de actualitate în zilele noastre
… Parcul acela cu care toți românii se mândresc
… Parcul Mihai I de România
Care dintre cele două ipostaze ar permite cu adevărat cinstirea memoriei acestui mare suveran român? Parcul Mihai I de România sau Piața Mihai I de România?
Eu pariez pe varianta cu parcul chiar dacă pentru amenajarea acestuia ar fi ales oricare alt maidan galben-verde din București în locul celui din Piața Unirii … Tu ce crezi?!
Dacă vrei să îți exprimi părerea cu privire la acest subiect poți lăsa un comentariu la finalul articolului.
Mulțumesc pe această cale tuturor colegilor care și-au exprimat aprecierea față de ideea de a denumi un parc ca omagiu adus Regelui Mihai și care m-au încurajat să împărtășesc și altora această idee.
1 Comment
Se asortează perfect (rochița cu pantofiorii) 😂